Jedzenie surowej żywności to nie dieta tylko styl życia.
Znamy go z przekazów historycznych. Człowiek pierwotny żywił się roślinami , które sam zebrał
oraz zwierzętami upolowanymi przez siebie.
Nie znał środków chemicznych do przyprawiania roślin i zwierząt.
W jaki sposób zasada surowego jedzenia zabezpiecza nas przed skutkami
przedwczesnego starzenia się?
przedwczesnego starzenia się?
Ciało
składa się z żywych komórek, które muszą być dobrze odżywiane, aby
mogły prawidłowo funkcjonować. Komórki martwe należy wymienić dzięki
czemu stymulujmy funkcjonowanie naszego organizmu.
W
trakcie procesu gotowania nasz posiłek traci 30-80% wartości
odżywczych.
Ma to także wpływ na ilość białka w naszej diecie – jedzenie staje się ciężkostrawne, a tłuszcze i kwasy gromadzą się w organizmie. Stajesz się coraz bardziej zmęczony, odczuwasz ból, szybciej się starzejesz. Te kwasy i toksyny muszą być neutralizowane przez alkalia.
Ma to także wpływ na ilość białka w naszej diecie – jedzenie staje się ciężkostrawne, a tłuszcze i kwasy gromadzą się w organizmie. Stajesz się coraz bardziej zmęczony, odczuwasz ból, szybciej się starzejesz. Te kwasy i toksyny muszą być neutralizowane przez alkalia.
Produkty, które są zasadowe pochodzą z owoców, warzyw oraz z
żywności ekologicznej (jak np. surowe orzechy, nasiona , czy oleje
roślinne). Dla zachowania zrównoważonej diety musimy mieć pewność, że
nasza żywność nie jest przetworzona i nie zawiera związków chemicznych.
Jedząc surową żywność :
- zmniejszamy ryzyko zachorowania na cukrzycę,
- problemy układu pokarmowego ,
- przewlekłe choroby serca.
Jak należy dodawać surową żywność do swojej diety?
Nie
musisz robić niczego specjalnego, wystarczy tylko wprowadzić do
codziennej diety szeroką gamę „surowych”, produktów. Możesz zacząć od
świeżo wyciśniętego soku do śniadania, sałatki warzywnej lub owocowej na
drugie śniadanie, obiad lub jako przekąskę.
Jedzenie jest wtedy lekkostrawne i szybciej trawione, a my stajemy się lżejsi i bardziej sprawni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz