RSS
Facebook
Twitter

czwartek, 11 kwietnia 2013


Jedzenie surowej żywności to nie dieta tylko styl życia.
Znamy go z przekazów historycznych. Człowiek pierwotny żywił się roślinami , które sam zebrał 

oraz  zwierzętami upolowanymi przez siebie.
Nie znał środków chemicznych do przyprawiania roślin i zwierząt. 




W jaki sposób zasada surowego jedzenia zabezpiecza nas przed skutkami
 przedwczesnego starzenia się?



Ciało składa się z żywych komórek, które muszą być dobrze odżywiane, aby mogły prawidłowo funkcjonować. Komórki martwe należy wymienić dzięki czemu stymulujmy funkcjonowanie naszego organizmu.



W trakcie procesu gotowania nasz posiłek traci 30-80% wartości odżywczych.
 Ma to także wpływ na ilość białka w naszej diecie – jedzenie staje się ciężkostrawne, a tłuszcze i kwasy gromadzą się w organizmie. Stajesz się coraz bardziej zmęczony, odczuwasz ból, szybciej się starzejesz.  Te kwasy i toksyny muszą być neutralizowane przez alkalia.



Produkty, które są zasadowe pochodzą z owoców, warzyw oraz z żywności ekologicznej (jak np. surowe orzechy, nasiona , czy oleje roślinne). Dla zachowania zrównoważonej diety musimy mieć pewność, że nasza żywność nie jest przetworzona i nie zawiera związków chemicznych.

Jedząc surową żywność :
  1. zmniejszamy ryzyko zachorowania na cukrzycę, 
  2. problemy układu pokarmowego ,
  3.  przewlekłe choroby serca.
     
     
    Jak należy dodawać surową żywność do swojej diety?


Nie musisz robić niczego specjalnego, wystarczy tylko wprowadzić do codziennej diety szeroką gamę „surowych”, produktów. Możesz zacząć od świeżo wyciśniętego soku do śniadania, sałatki warzywnej lub owocowej na drugie śniadanie, obiad lub jako przekąskę.

Jedzenie jest wtedy lekkostrawne i szybciej trawione, a my stajemy się lżejsi i bardziej sprawni.


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • Blogger news