Czym jest ocet jabłkowy ?
Ocet jabłkowy ma działanie profilaktyczne i działanie lecznicze w wielu chorobach.
Zawiera wysoką ilość potasu , fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemui innych śladowych pierwiastków. Powstaje poprzez fermentację moszczu jabłkowego.
Ma właściwości zakwaszające organizm.
Zakwasza krew i obniża ciśnienie tętnicze.
Ocet jabłkowy pomaga :
- podczas osłabienia psychicznego
- gdy mamy problemy z podejmowaniem decyzji ,
- na osłabioną pamięć ,
- gdy jesteśmy wrażliwi na zimno ( mamy stopy nogi i ręce) ,
- gdy nasze stopy podatne są na odciski( twardnieje skóra na podeszwach ) ,
- gdy mamy skłonność do zaparć ,
- gdy jesteśmy podatni na przeziębienia i choroby infekcyjne,
- gdy brakuje nam łaknienia,
- gdy mamy nudności z wymiotami,
- gdy nasze rany trudno się goją,
- gdy często swędzi nas skóra,
- gdy psują nam się zęby,
- gdy wyskakują nam pryszcze na skórze,
- gdy drgają nam powieki i kąciki ust,
- gdy mamy częste i bolesne skurcze nóg w nocy,
- gdy nie możemy wypocząć,
- gdy jesteśmy w stanie stałego napięcia nerwowego,
- gdy coraz gorzej śpimy,
- gdy mamy bóle w stawach i rozwija się u nas artretyzm .
Człowiek starszy potrzebuje dwukrotnie więcej potasu w postaci miodu, świeżych warzyw i owoców,
jabłek lub octu jabłkowego. Dzienne zapotrzebowanie na potas można pokrywać jedząc paprykę,
popijając ocet jabłkowy z miodem i przegotowaną wodą, popijając soki - winogronowy, jabłkowy
czy z czarnej porzeczki.
Ocet jabłkowy ma wszelkie właściwości lecznicze jabłka.
Dozowanie octu jabłkowego zależy od stanu chorobowego.Ocet jabłkowy stosowany jest powszechnie w domowej medycynie ze względu na dużą zawartość potasu, a ponadto ocet jabłkowy działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób.
Dlaczego potas jest tak ważny w naszym organizmie?
- jest potrzebny dzieciom do wzrostu.
- opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych (miażdżyca),
- a także działa bakteriobójczo.
Zalecane jest stosowanie octu jabłkowego jako produktu dietetycznego i jako środka leczniczego .
Prosty sposób na wykonanie octu jabłkowego :
Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia, zalać przegotowaną słodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem.Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku.
Ze względu na
właściwości octu jabłkowego (uodparnia na infekcje, dostarcza
składników niezbędnych do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w
organizmie)
zaleca się jego zażywanie w następującej ilości:
Dorośli - 2 razy dziennie 2-4 łyżeczki octu jabłkowego z 2
łyżeczkami miodu na 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Dobrze
wymieszać.
Dzieci - 1 łyżeczka octu jabłkowego z 2 łyżeczkami miodu na 1/2
szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Dobrze wymieszać.
Przeciwwskazania - Ocet
jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania
produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne
dawkowanie produktu należy do decyzji lekarz
0 komentarze:
Prześlij komentarz